Šta je to MICC Web (Model International Criminal Court Western Balkans)?

Model International Criminal Court je projekat simulacije rada Međunarodnog kaznenog suda, sa učesnicima iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Projekt obuhvaća učenike različitih srednjih škola navedenih država, od kojih na svakoj sesiji njih 30 bude raspoređeno u tri simulacijske grupe. Jedna grupa dobija ulogu tužiteljstva, druga grupa ima zadatak pripremanje odbrane, a treća grupa su sudci koji, uz stečeno znanje, presuđuju simulirani slučaj. Uz navedene, čitavu simuliranu parnicu prati press tim učenika koji pod budnim okom kompetentnih trenera uče osnove pisanja novinarskih članaka, te pri kraju simulacije objave par svojih radova vezanih uz simulirane procese i odvijanje same sesije. Svaka srednja škola šalje delegaciju koja se sastoji od najčešće 5 učenika i jednog profesora. Uporedo sa radom učenika, profesori će raditi u timu i proći kroz „teacher training“ i steći neke nove vještine koje se mogu primjeniti u radu sa učenicima.

Ko može učestvovati u projektu?

Primamo prijave profesora i učenika iz svih škola koje se nalaze u jednoj od tri zemlje koje su obuhvaćene projektom (BiH, Srbija i Hrrvatska). Jedini uslov je da svi učenici iz jednog grada moraju pohađati istu školu, kao i profesor koji ih prati npr. učenici iz Prve gimnazije u Sarajevu i njihov profesor.

Učenik/ica sam i sviđa mi se MICC WeB. Kako da se prijavim?

Ukoliko vam se sviđa projekat i želite da postanete dio istog, najbolje je da tu ideju prvu predstavite profesorima koji predaju historiju, demokratiju ili pravo u vašoj školi. Naravno, ako imate super profu, a predaje neki drugi predmet, mogućnost učešća istog nije isključena. Ukoliko se profesoru svidi ideja, onda se zajedno obraćate upravi škole, kako biste dobili saglasnost. Ako dolazite iz BiH, onda će vam trebati i dozvola kantonalnog/županijskog ministarstva obrazovanja. Nakon dobivene suglasnosti, javljate se koordinatorima projekta. Njih je troje, te zavisno o tome iz koje države dolazite, kontaktirate koordinatora koji će biti zadužen za sve vaše daljnje aktivnosti. Njihovi kontakti su: Elma Hodžić (BiH): e.hodzic@humanityinaction.org Milan Vignjević (SRB): vignjevic@miccweb.org Stela Braje(HRV): braje@miccweb.org Potom pristupate popunjavanju online prijavnih obrazaca (učenici i profesori).

Obrasce možete naći na:

Učenici: https://miccweb.wufoo.com/forms/zlxmre40e026d6/

Profesori: https://miccweb.wufoo.com/forms/m1g8dx7x0guhkrp/

Kako se učesnici pripremaju za sesiju?

Nakon što zaprimimo vaše prijavne obrasce, pristupamo podjeli u grupe (tužilaštvo, sudije i odbrana). Potom ćete dobiti materijale, koje trebate detaljno pročitati i pokušati razumjeti što je moguće bolje. Na kraju materijala nalazi se set pitanja, na koja svaki učesnik treba da odgovori i poslati treneru koji će voditi njegov tim. Važna napomena: na MICC WeB-u nema ocjena, ali najvažnije mjerilo vašeg ličnog uspjeha na sesiji biće reakcije vaših kolega i nastavnika na odlično pripremljenu odbranu, optužnicu i presudu! Profesore će kontaktirati „teacher training“ team. Učenici i njihovi profesori dužni su pripremiti prezentaciju njihovog grada i /ili škole koju pohađaju.

Koji je zvanični jezik koji se koristi na sesijama?

Svi materijali, kao i sav sadržaj radionica je na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

Profesor sam i želim da pratim djecu na MICC WeB sesiju. Koje su moje obaveze?

Profesori se obavezuju da će kontaktirati roditelje i obavijestiti ih o detaljima projekta, te da će organizatoru dostaviti saglasnost roditelja za učešće njihove djece na projektu. Takođe se obavezuju da će voditi brigu o grupi koju vode, te da će sa organizatorima voditi računa o ponašanju iste. Alkohol je strogo zabranjen svim učenicima. Profesori se obavezuju da će u saradnji sa organizatorima ili samostalno organizovati prevoz do mjesta održavanja sesije i nazad, te da će biti pratioci grupa. Profesori su obavezni prisustvovati njima namijenjenim radionicama i predavanjima.

Šta se dešava na sesijama?

Pogledajte naš ogledni raspored: http://www.miccweb.org/ogledni-raspored/

Ko snosi troškove učešća na sesijama?

Troškove hrane, smještaja i radnih materijala snose organizatori projekta.

Upoznavanje sa učesnicima iz drugih gradova/država.

Prije samog početka MICC WeB sesije, svi učesnici trebaju biti svjesni da će se družiti sa 30 drugara koji možda dolaze iz okruženja manje ili više različitim od njihovih. Neki od njih dolaze sa unaprijed kreiranim stavovima i mišljenjima, sa kojima se ostali ne moraju nužno slagati. Zbog toga je osnovno pravilo MICC WeB-a poštivanje različitih mišljenja, uvjerenja i stavova. Učesnici neće biti smješteni u sobama sa drugarima iz svoje škole, jer smatramo da će se kroz dijeljenje soba najbolje upoznati sa učesnicima iz drugih gradova/zemalja  Učenici i profesori također pripremaju prezentaciju svojeg grada/ škole koju će pokazati ostalim učesnicima na interkulturalnoj večeri. Prezentacija nije nužno Powerpoint sa historijskim činjenicama, nego možete biti kreativni i pokazati skeč na vašem jeziku, otplesati ples, otpjevati pjesmu, ili podjeliti delikatese vašeg kraja sa ostalim učesnicima.

* Gdje mogu pronaći više informacija o prethodnim sesijama?* http://www.miccweb.org/micc-web-u-javnosti/

Šta se dešava po završetku sesije?

Organizatori projekta MICC WeB ohrabruju razvoj zajedničkih ideja/inicijativa/projekata potaknutim učešćem na projektu, te za iste nudi skormnu finansijsku potporu. Takođe je poželjno da se utisci sa projekta predstave i onim učenicima koji nisu imali mogućnost putovati na sesiju.

Da li ću dobiti certifikat za učešće na MICC WeB-u?

Da svi učesnici će dobiti certifikate, kao i profesori!