Otvorena komunikacija je akademska debatna mreža koja se bavi unapređenjem kulture dijaloga i razvojem argumentovanog, kritičkog mišljenja. Osnovana je 1997. godine od strane studenata i profesora Univerziteta u Beogradu po ugledu na debatne klubove prestižnih evropskih univerzitetskih centara i trenutno ima više od sto aktivnih članova. Njene obrazovne programe iz oblasti debate, komunikacije, kritičkog razmišljanja, argumentacije, studije slučaja i javnog nastupa do sada je završilo oko 1.500 studenata.
 
HERMES je nevladina udruga koju je osnovalo nekoliko idealista koji su godinama radili na razvoju svojih argumentacijskih, retoričkih i komunikacijskih sposobnosti baveći se debatom, radom s mladima i društvenim aktivizmom. No željeli su način da ove stvari objedine i pruže i drugima priliku da na isti način razviju svoje sposobnosti—ne u natjecateljske svrhe ili iz hobija, već kao pokretači pravih društvenih promjena.
 
„Humanost u akciji je međunarodna obrazovna organizacija. Mi edukujemo, inspirišemo i povezujemo globalnu mrežu studenata, mladih profesionalaca i renomiranih lidera posvećenih unapređenju ljudskih prava, različitosti i aktivnog građanstva – u svojim zajednicama ili širom svijeta.
Humanost u akciji je neprofitna i nestranačka organizacija.“